NÉOLUBE® AL 160 - Smar spożywczy do kontaktu z żywnością NSF

SMAR BIAŁY TEFLONOWY - WYSOKA ZAWARTOŚĆ PTFE – ZMNIEJSZA ZUŻYCIE I TARCIE – POSIADA CERTYFIKAT NSF
zakres temperatur użytkowych: od -20°C do +160°C

Więcej szczegółów

OPIS

Czysty, bezwonny i nieposiadający smaku specjalistyczny środek smarny do smarowania wszelkiego typu mechanizmów i elementów otwartych, w przemyśle spożywczym i do innych zastosowań wymagających bezpiecznego i niebrudzącego smarowania.

Preparat w postaci aerozolu umożliwia łatwe smarowanie mechanizmów lub elementów będących w ruchu.

Zawiera dużą ilość smaru stałego tworzącego trwałą warstewkę smarną.

Bardzo odporny na działanie gorącej wody, pary wodnej (również pod ciśnieniem), mgłę solną i rozcieńczone kwasy i zasady.

 

ZASTOSOWANIE

  • Łożyska ślizgowe, łożyska kulkowe, rolki, koła zębate, łańcuchy mechanizmy prowadzące o niskiej prędkości roboczej
  • Połączenia przegubowe
  • Przekładnie napędowe, łańcuchy drabinkowe tulejkowe, łańcuchy o wydłużonych ogniwach, łańcuchy płytkowe, paletowe, przekładnie o stałym przełożeniu, przekładnie zębate, ślimakowe
  • Mechaniczne układy sterujące, krzywki, popychacze
  • Kolumny, prowadnice
  • Pompy, zawory, zawory kulowe, zawieradła
  • Ekspresy do kawy, podgrzewacze wody, liczniki – zegary, urządzenia pomiarowe, sprzęt morski, urządzenia radionawigacyjne, mieszadła, młyny, wyciskacze, wirówki
  • Smarowanie czyste bez ryzyka zanieczyszczenia
  • Montaż uszczelek

 

 

Produkcja konserw

Produkcja serów i nabiału

Ubojnie

Produkcja ciastek i lodów

Produkcja wędlin

 

Przemysł winiarski

Produkcja wód mineralnych

Przemysł browarniczy

Chłodnie

Spedycja owoców i warzyw

 

Piekarnie

Produkcja pasz

Produkcja karmy dla zwierząt

Produkty głęboko mrożone

Mrożonki

 

 Smar spożywczy do kontaktuz żywnością NSF

TYPOWE WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE

WŁAŚCIWOŚĆ

NORMA

WARTOŚĆ

J.M.

Postać

ocena wizualna

smar gęsty, ciągnący

-

Stan fizyczny

ocena wizualna

ciecz

-

Kolor

ocena wizualna

biały

-

Zapach

-

naftowy

-

Gęstość mierzona piknometrem w 25+C

NF EN ISO 2811-1

804

kg/m3

Klasa NLGI

NLGI

2

-

Korozja płytki miedzi, 24H w 100oC

NF EN ISO 2160

1a

ocena

Rodzaj oleju bazowego

-

mineralny

-

Typ smaru stałego

-

PTFE

-

Rodzaj mydła

-

nieorganiczne

-

Przenikalność bez obciążenia

NF ISO 2137

265-295

1/10 mm

Przenikalność pod obciążeniem, 60 udarów

NF ISO 2137

265-295

1/10 mm

Przenikalność pod obciążeniem, 1 000 udarów

NF ISO 2137

265-295

1/10 mm

Przenikalność pod obciążeniem, 10 000 udarów

NF ISO 2137

285-315

1/10 mm

Zakres temperatur użytkowych

-

od - 20 do +160

°C

Temperatura zapłonu oleju bazowego

-

>300

°C

Granica plastyczności oleju bazowego

NF T 60 105

-12

°C

Temperatura kroplenia

NF ISO 2176

brak

°C

Test SHELL 4 kulek, średnica odcisku

ASTM D2296

0,68

mm

Test SHELL 4 kulek, wskaźnik obciążenia zapieczenia

ASTM D2596

2150

N

Lepkość kinematyczna oleju bazowego w 40 °C

NF EN ISO 3104

80

cSt

 

 

 

SPOSÓB UŻYCIA

Wstrząsnąć mocno pojemnikiem do oddzielenia się kulki mieszającej. Rozpylać z odległości od 15 do 20 cm, w zależności od wielkości powierzchni. Aerozol wyposażony jest w specjalną głowicę umożliwiającą podawanie preparatu w dowolnym położeniu.

 

 

 

OPAKOWANIE

Kod artykułu: 514666 – aerozol 650 ml – pakowane w kartonach po 12 sztuk.

Kod artykułu: 514667 – kartusz 500 ml – pakowane w kartonach po 12 sztuk.

Kod artykułu: 514668– puszka 1 litr – pakowane w kartonach po 6 sztuk.

Kod artykułu: 514669 – beczka 25 Kg